Tips og tricks til overnatning i det fri

Der findes ikke noget bedre end at tage ud i naturen og finde et sted langt fra alting, hvor man kan være helt alene og bare slappe af. I Danmark har vi en lang række muligheder for at opleve naturen både i skove og ved strand. Især bliver overnatning i naturen mere og mere populært; folk har brug for at komme væk fra deres stressede og hektiske hverdag i storbyen og her er en nat i naturen oplagt. Er du i tvivl om, hvad du skal bruge, når du skal overnatte i naturen? Eller mangler du blot viden om, hvor du må overnatte i det fri? Så er det nu, du skal følge med. Denne artikel kan hjælpe dig, inden du begiver dig ud på en overnatning i det fri.

 

Hvad skal man bruge, når man skal overnatte i naturen?

Der er forskellige ting, du har brug for, når du skal overnatte i naturen. Først og fremmest skal du bruge et godt liggeunderlag og en god sovepose. Derefter skal du beslutte dig for, om du vil overnatte i shelter eller i telt. Hvis du vælger at overnatte i telt, er der flere ting, du skal overveje, og det er især vigtigt, at du sætter dig ind i 1) Størrelse, 2) Vægt og 3) Vandsøjletryk.

Når du overvejer størrelse, skal du både tænke på, hvor meget plads, der skal være i dit telt samt hvor meget det må fylde. Er du eksempelvis på backpackertur, vil du foretrække, at det ikke fylder for meget i rygsækken. Dette leder videre til punkt nummer 2: vægten, som for nogle er altafgørende, da hvert gram kan have betydning på en backpackertur. Slutteligt skal du overveje vandsøjletryk. Vandsøjletryk er med til at definere, hvor vandtæt et materiale er, da vandsøjletryk er den tekniske definition på mængden af vand i millimeter, som 1 kvadratmeter teltdug kan modstå, før vandet går i gennem. Materiale anses for at være vandtæt, hvis det har et vandsøjletryk på over 1.500mm. Vandsøjletryk vil stå angivet ved de fleste telte. Vær dog opmærksom på at vandsøjletryk ikke er gældende ved bomuldstelte, da de er bygget til at være vandtætte i det meste vejr.

 

 

Hvor må man overnatte i naturen?

Der er forskellige regler for, hvor du må slå lejr i naturen. I offentlige skove må du overnatte, hvis der er minimum 50 meter til nærmeste beboelse og driftsbygninger. Her kan du enten sove i telt på lejrpladser eller i særlige skove, som har fri teltning. Her må du således overnatte i shelter, i skovbunden, på liggeunderlag, i hængekøje eller under regnslag. For private skove er der dog andre regler. Her skal du have ejerens tilladelse til at overnatte, lave bål eller bade. Der skal ligeledes være 150 meter til nærmeste beboelse.

Mangler du et sted at overnatte, kan du besøge naturstyrelsens hjemmeside. Her kan du finde en oversigt over, hvor der er små lejrpladser, hvor der er fri teltning og hvor der er shelters. Uanset hvad du vælger, ønskes du en rigtig god tur ud i det fri.